De leden van AV NOP, die de urban trail in Emmeloord organiseren.

Polderprimeur: urban trail jarig AV NOP

Het aantal inschrijvingen gaat hard, maar er is nog voldoende plek voor belangstellenden om mee te doen aan, in de woorden van het organisatiecomité, een ‘unieke beleving’ en daardoor een ‘uniek inkijkje’ te krijgen bij grote en kleine bedrijven in Emmeloord. De zaterdag in het pinksterweekeinde is de dag van een polderprimeur: de urban trail ter gelegenheid van de 60e verjaardag van AV NOP.

Jannie de Munnik, Saskia Hofland, Chris-Marije van Veldhuijsen en Ina Stege zijn al maanden met de voorbereiding bezig van wat een van de hoogtepunten in het jubileumjaar moeten worden. Chris-Marije van Veldhuijsen: ‘Het gaat niet om de tijd, het gaat om de beleving.’ Je kunt kiezen tussen twee afstanden: zes of twaalf kilometer hardlopen óf zes kilometer wandelen. Om een misverstand voor te zijn: de lange afstand betreft één grote ronde. Uniek kenmerk van de urban trail is de mogelijkheid bij  bedrijven en instellingen achter de schermen te kijken.

Burgemeester

In het jubileumjaar wil de atletiekvereniging uit Emmeloord zich meer profileren. Ina Stege: ‘We willen door een aantal activiteiten, verspreid over het jaar, onze club onder de aandacht brengen van de polderbewoners. Daar zitten activiteiten bij, waar iedereen aan kan meedoen.’ Zoals de urban trail, die onder meer voert door scholen, het gemeentehuis, het cultuurbedrijf, de brandweerkazerne, horeca, zorginstellingen en bedrijven op industrieterrein Nagelerweg. Burgemeester Roger de Groot is in het gemeentehuis aanwezig om iedereen aan te moedigen.

Op verschillende plaatsen op het parcours zorgt muziek voor extra sfeer (‘Nee, we zeggen niet wat voor muziek’) en ook de bedrijven, die hun medewerking aan de urban trail verlenen, organiseren van alles om het de deelnemers naar de zin te maken. Veel is nog een verrassing. Je komt als deelnemer in ieder geval op plekken, waar je (waarschijnlijk) nog nooit bent geweest. De meeste instellingen en bedrijven reageerden meteen enthousiast op het verzoek hun deuren te openen. De vergunning was ook snel rond.

Parcourswachten

De eerste editie van de urban trail moet als een soort try-out worden gezien. Als deze eerste keer in goede aarde valt, is er kans op een herhaling als het aan het organisatiecomité ligt. ‘Maar zeker niet elk jaar’, aldus Ina Stege. Het is ontzettend veel werk om een urban trail te organiseren. Neem de parcourswachten alleen al. Dat zijn er 26, die allemaal een e-learning moeten volgen om officieel door de gemeente aangesteld te kunnen worden als verkeersregelaar. ‘Zij moeten er dus allemaal tijd in steken’, zegt Ina Stege. ‘Geweldig, dat ze dat willen doen.’

Er hebben zich tot nu toe dik 200 deelnemers aangemeld. De organisatie hoopt op rond de 300 belangstellenden, het maximale aantal. Op deze manier is het een behapbaar evenement. Ook kinderen kunnen, onder begeleiding, meedoen. ‘We hopen dat meer kinderen zich aanmelden. Zou leuk zijn. Zo kunnen ze zich voorbereiden op de avondvierdaagse’, zegt Jannie de Munnik. Start en finish zijn op het atletiekterrein van AV NOP. Wethouder René van Amersfoort verricht het startschot op zaterdag 27 mei.

Aanmelden kan via www.avnop.nl of rechtstreeks via https://inschrijven.nl/form/2023052721417-nl.

Harry de Ridder

Sportverslaggever De Noordoostpolder. Medeorganisator Avond van de Sport. Lid regiegroep lokaal sport- en beweegakkoord gemeente Noordoostpolder.