Sportambassadeur Femke Beuling rijdt La Vuelta Femenina, haar eerste wedstrijd op de World Tour.

Femke Beuling sprint naar de wielertop

‘Toen ik besloot met schaatsen te stoppen, had ik dit niet gedacht.’ Van de eerste divisie in rechte lijn naar de Champions League. Femke Beuling (23) verbaast niet alleen anderen, maar ook zichzelf. Vorig jaar zomer gestopt met schaatsen en nu al een contract bij een WorldTour-wielerploeg. Ze moet meteen vol aan de bak in La Vuelta Femenina.

Een dikke week geleden kwam ze nog ten val in een Topcompetitiewedstrijd in Zeeland. De volgende dag maakte ze een rondje door de polder op de fiets met haar vader en nichtje. ‘Lostrappen’ noemt ze dat. En deze week buffelt ze in Spanje, bezig aan haar eerste etappekoers, en moet ze zich zien te handhaven tussen grote namen als Marianne Vos en Annemiek van Vleuten, die de laatste twee edities van de Ronde van Spanje won. ‘Ik kijk ernaar uit, maar de laatste dagen wordt het in de bergen overleven voor mij’, zegt ze een week voor vertrek naar Spanje.

Week Californië

‘Ik ben heel benieuwd hoe ik ervoor sta na een hele winter op de fiets’, zei ze in augustus 2022. Kort daarvoor had Femke Beuling besloten te stoppen met schaatsen en te kijken of er een wielercarrière in het vat zit. Acht maanden later heeft ze voor het gemak een niveau overgeslagen en rijdt ze op de World Tour voor de Amerikaanse wielerploeg EF Education-TIBCO-SVB. De contacten dateren al van vorig jaar. In december vertoefde de student geneeskunde een week in Californië. ‘Toen heb ik met de andere rensters kennisgemaakt, gefietst en aan sponsorevents meegedaan.’

Vanaf het eerste moment is er die beroemde klik. Linda Jackson, eigenaar van de wielerploeg, was meteen onder de indruk van de sporter en de persoon Femke Beuling. De trainingsweek vormde de definitieve bevestiging van wat Jackson al vermoedde: Femke Beuling is een aanwinst. ‘Iemand met een mooie persoonlijkheid, een sterke wil en een enorme potentie’, zo typeerde Linda Jackson haar nieuwe aanwinst. Ook niet onbelangrijk: EF Education miste nog een sprinter. Net als op de schaats beschikt Beuling op de fiets over een prima eindschot.

Twee keer zoveel

Dit voorjaar reed Femke Beuling haar wedstrijden voor een gecombineerd clubteam. Ze won Brussel-Opwijk en de Omloop van Herxen en ze eindigde nog twee keer op het podium. De goede resultaten gaven veel vertrouwen. Dat het met vorm en inhoud goed zit, werd ook in de trainingsweek in Amerika bevestigd. ‘Ik train nu twee keer zoveel op de fiets. Het toegenomen duurvermogen mag niet ten koste gaan van de explosiviteit, die je nodig hebt voor de sprint’, legt ze uit. ‘De trainingsweek was afzien, maar de sprints gingen goed. Die won ik allemaal.’

Maar toch. De Ronde van Spanje, een etappekoers van een week inclusief een ploegentijdrit en enkele bergetappes. Dat is van een andere orde dan een trainingsweek of een koers in de Topcompetitie. De koers start in Torrevieja, onder Alicante, en eindigt bij de Lagos de Covadonga in Baskenland. Weinig vlak, veel bergen. ‘Ik vind het moeilijk in te schatten hoe goed ik me kan handhaven. Afgelopen winter heb ik veel uren op de fiets gemaakt en ik heb dit seizoen altijd podium gereden, dus het zit goed met het vertrouwen.’

Ware beproeving

Als rookie op het wereldtoneel zal de wielrenster uit Emmeloord vooral een dienende rol spelen. In de eerste, vlakke etappes liggen er misschien kansen. Daarna wordt het overleven. ‘Ik hoop me een keer in de sprint te kunnen mengen, een mooi resultaat te boeken’, klinkt het voorzichtig optimistisch. ‘Maar ik kom net kijken, moet nog veel leren. Het gaat niet om mij. Ik moet anderen helpen.’ Als ze daar aan toekomt, want de bergetappes zullen een ware beproeving zijn. ‘Ik bekijk het van dag tot dag. Hopen, dat ik elke dag op tijd binnen kom.’

Het wordt hoe dan ook een wielerweek om nooit te vergeten voor Femke Beuling, die vorige week een dag lang landelijk nieuws was. ‘Heel bijzonder om met een grote ronde op dit niveau te beginnen. Dat komt niet vaak voor.’ Voorlopig lijkt het erop, dat ze de juiste keus heeft gemaakt. ‘Ik haal veel plezier uit het wielrennen. Ik vond schaatsen de laatste jaren niet leuk meer. Je moet uit je sport vaker voldoening halen dan dat je sport frustraties oplevert. Bij schaatsen was dat de laatste tijd niet meer het geval.’

Harry de Ridder

 

Sportverslaggever De Noordoostpolder. Medeorganisator Avond van de Sport. Lid regiegroep lokaal sport- en beweegakkoord gemeente Noordoostpolder.