‘Elk kind, met of zonder beperking, hoort erbij. Daar staan we voor.’ De droom die Yanouck Onnink en Ilse de Noord koesteren: een team van twaalf kinderen met een beperking, dat in juli meedoet aan de Kick-Off voetbaldagen.
Yanouck Onnink (24), zelf geen voetballiefhebber, raakte betrokken bij de Kick-Off voetbaldagen, die van 22 tot en met 26 juli voor de achttiende keer (voorheen onder een andere naam) georganiseerd worden op sportpark Ervenbos. Ze geeft les op de Zonnebloemschool, een school voor onder andere zeer moeilijk lerende kinderen. ‘Het werk geeft me veel voldoening. Elk stapje vooruit is er een en mag je vieren.’ Ze speelde al snel met de gedachte om voor kinderen met een beperking een speciaal programma op te zetten tijdens de voetbaldagen. Ilse de Noord (32) gaf het beslissende zetje.
Met open armen
Ook De Noord werkt in de zorg, in een instelling in Ermelo, waar ze werkt met jongeren met een licht verstandelijke beperking en ernstige gedragsproblemen. Het tweetal is dus goed op de hoogte van de wereld van kinderen en jongeren met een geestelijke beperking of een meervoudige handicap. Ook kinderen met een lichamelijke beperking worden op de voetbaldagen met open armen ontvangen. Als hun droom uitkomt, en daar gaan ze natuurlijk vanuit, dan staan er vier begeleiders met verstand van zaken klaar om het G-team op maat te begeleiden.
Met 275 kinderen zit het traditionele voetbalkamp ramvol. Binnen twee uur waren alle tickets weg. Hoe mooi zou het zijn als kinderen met een beperking ook zulke leuke dagen kunnen beleven? ‘Het is altijd zo’n vette, toffe week’, zegt Ilse de Noord. ‘Iedereen beleeft er zoveel plezier aan.’ Dat moet dus ook voor die andere doelgroep mogelijk zijn. Yanouck Onnink: ‘Je hoeft echt geen voetballer te zijn om in het G-team te spelen. Plezier en genieten staan voorop.’ Aan de voorbereiding zal het niet liggen. Het duo heeft veel gebrainstormd en staat te popelen om aan de slag te gaan.
Er is gekozen voor maximaal twaalf kinderen, omdat dat ook de norm in het speciale onderwijs is. Er is een apart programma voor het G-team ontwikkeld. Zo omvat de voetbalweek niet vijf, maar drie dagen en maken de kinderen, om het voor hen voorspelbaarder te maken, al op zaterdag kennis met de begeleiders, die allemaal een zorgachtergrond hebben. Ilse de Noord: ‘Zo kunnen we waarmaken wat we beloven.’ Het aangepaste programma moet ervoor zorgen, dat de kinderen niet teveel prikkels krijgen.
Contact met ouders
Als een kind is aangemeld voor het G-team neemt de organisatie contact op met de ouders voor een screening. Dat klinkt spannender dan het is. Yanouck Onnink: ‘Wij willen van tevoren met ouders in gesprek om voldoende informatie op te halen. Wat heeft hun kind nodig? Waar moeten we rekening mee houden? Op die manier kunnen we de begeleiding aanpassen en op maat maken.’ Het tweetal heeft ook het bestuur continu meegenomen in hun ideeën en gedachten over de opzet voor een G-team. De twee kregen alle vertrouwen. ‘Ga het maar regelen’, luidde de opdracht.
De proef met het G-team gaat hoe dan ook door. Er zijn vier aanmeldingen binnen. Het liefst willen De Noord en Onnink er nog acht aanmeldingen bij. Ze gaan voor de honderd-procent-score. ‘Elk kind is uniek en voor ieder kind is er plek. Voor kinderen met een beperking is er niet zo veel. Ze leven in een klein wereldje, dat we een stuk groter kunnen maken. Hoe fantastisch zou het zijn als dat lukt?’
De dames zijn aan het flyeren geslagen en hebben posters in supermarkten opgehangen. Dit artikel moet ook een bijdrage leveren aan het slagen van de missie. ‘Aan enthousiasme geen gebrek’, aldus Yanouck Onnink. ‘We hebben er alle vertrouwen in, dat het gaat lukken.’
Aanmelden: www.kickoffvoetbaldagen.nl. E-mailen: aanmelden@kickoffvoetbaldagen.nl
Harry de Ridder