Matheo Boxum uit Emmeloord werd in Tallinn Europees kampioen dammen bij de aspiranten. Ook in het blitz pakte hij de Europese titel.

Matheo Boxum Europees kampioen dammen

Matheo Boxum heeft weer een prijs aan zijn al imposante verzameling toegevoegd. De Emmeloorder (14) werd deze week in Tallinn Europees kampioen dammen bij de aspiranten. ‘Een van mijn mooiste titels’, aldus de kampioen.

Het is een nieuw hoogtepunt dit jaar. In april schreef Matheo Boxum damgeschiedenis door zich als jongste speler sinds Harm Wiersma (in 1967) voor het NK senioren te plaatsen. ‘Dat voelt ook nog steeds heel erg goed.’ De overwinning in Tallinn is des te mooier, omdat Matheo Boxum al voor de laatste speelronde de titel veiligstelde. Hij won al zijn partijen en had daardoor de concurrentie op een onoverbrugbare achterstand gezet. ‘Matheo is ontketend’, concludeerde bondscoach Rik Keurentjes al na vier speelronden.

Mooiste zege

Ook Priit Lokotar, de plaatselijke favoriet uit Estland, moest eraan geloven. ‘Dat is mijn mooiste zege’, vindt de vwo-scholier. ‘Toen ik net met internationaal jeugddammen begon, verloor ik vaak van hem. Nu won ik in een goede stand door een combinatie.’ Ondanks dat hij alle partijen won, vindt Matheo Boxum de Europese titelstrijd best zwaar. ‘De coaching is gelukkig goed. Dat helpt mij om goed in m’n ritme te blijven.’ Dit EK is het eerste toernooi in de leeftijdscategorie 14-16 jaar voor de jonge dammer. Het geeft de overwinning extra glans.

Na het hoofdtoernooi was de titelhonger van de jonge Boxum nog niet verzadigd. In het rapid kwam hij net tekort voor de hoofdprijs en moest hij genoegen nemen met zilver. Een dag later sloeg hij alsnog toe door in het blitz, waarin partijen hoogstens veertien minuten duren, zijn tweede Europese titel te pakken. Twee keer goud en één keer zilver op zijn eerste EK als aspirant. Matheo Boxum maakte zijn status van supertalent meer dan waar. ‘Behalve met de titels ben ik vooral blij met de inhoud van de partijen. Een mooie basis voor komende toernooien.’

Harry de Ridder

 

Sportverslaggever De Noordoostpolder. Medeorganisator Avond van de Sport. Lid regiegroep lokaal sport- en beweegakkoord gemeente Noordoostpolder.