Steven Nijhof, Julia Cornelis en Bart van der Hoek (vlnr) zijn goud waard voor hun club De Meeuwen.

Jonge hockeyers steken handen uit de mouwen

Bijna 10 procent van de Nederlanders van 12 jaar en ouder is maandelijks of vaker als sportvrijwilliger actief. Dit artikel is onderdeel van een reeks verhalen over sportvrijwilligers in de Noordoostpolder, die zich onbaatzuchtig voor hun vereniging inzetten. Ter inspiratie, want veel sportclubs zitten te springen om vrijwilligers. Deel 3: de jonkies van De Meeuwen.

‘Ik ben heel trots op deze mensen’, zegt Maudy Hoekstra, voorzitter van hockeyclub De Meeuwen. Ze wijst naar Bart van der Hoek, Steven Nijhof en Julia Cornelis. Drie jonge sporters, die niet alleen bij de club hockeyen, maar daarnaast van alles doen om hun vereniging soepel te laten draaien. ‘En er zijn er meer zoals wij’, benadrukt Bart van der Hoek.

Alle drie behoren ze tot de Jong Senioren. De Dames 1 en Heren 1 van de vereniging uit Emmeloord kunnen niet alleen aardig hockeyen, ze kunnen ook goed organiseren. ‘Ik hoop dat deze groep heel lang bij elkaar blijft’, duimt Maudy Hoekstra. ‘Het is een zeer betrokken, stabiele groep. Op klusjesdag komt gewoon het hele herenteam opdraven.’ Wat de dames en heren verder allemaal voor hun rekening nemen: het is een indrukwekkende lijst, die varieert van trainen van de jeugd tot bekleden van bestuursfuncties en van helpen bij activiteiten tot beheren van de kantine.

Betrokken sfeer

‘Wij hebben niet alleen de gepensioneerde opa of oma, die de mouwen uit de handen steekt. Bij ons zijn juist ontzettend veel jongeren in de leeftijd van 18 tot 25 jaar vrijwilliger. Dat vind ik bijzonder. Ik merk, dat er een heel betrokken sfeer op de club ontstaat. Je kunt altijd op het dames- en herenteam rekenen. Iedereen helpt een handje’, steekt de voorzitter de loftrompet over ‘haar’ jonge leden, onder wie dus Bart van der Hoek (24), Steven Nijhof (19) en Julia Cornelis (24). ‘De club voelt voor mij als familie’, zegt Julia. ‘Ik ben altijd blij als ik hier naartoe fiets.’

Julia beheert samen met Manon Nijhof (21) de kantine. Zij houden zich de laatste tijd bezig met het thema ‘de gezonde kantine’. Een enquête moet duidelijkheid geven over de vraag wat de leden voor assortiment in hun clubhuis willen zien. ‘We willen graag een gezonde kantine worden en zetten vooral in op gezonde drankjes. Maar ja, de vraag naar chips blijft gewoon.’ En zo’n lekkere, goudgele rakker gaat er natuurlijk ook altijd in. ‘Ik vind het vooral belangrijk, dat ze de prijs voor een biertje laag houden’, lacht Steven Nijhof.

Het drietal speelt al vanaf de jongste jeugd bij De Meeuwen. Steven heeft een uitstapje gemaakt naar Hattem en Zwolle. ‘Heel prestatiegericht was het daar. Ik ben teruggekomen voor de gezelligheid.’ De Super Sundays (dan spelen Dames 1, Heren 1 en de Veteranen allemaal thuis) zijn vermaard om de themafeestjes (het Wilde Westen, Oktoberfest, Mexico), die horen bij een Super Sunday. Pubquizzen behoren ook het vaste repertoire. ‘We mogen niet klagen, veel leden zetten zich vaak in voor de club’, weet Steven Nijhof.

Veel waardering

Bart van der Hoek hoort bij het vaste clubje, dat deze feestjes organiseert. Daarnaast geeft hij training aan junioren en zit hij in de technische commissie, die onder meer trainers aanstelt en de indeling van scheidsrechters voor elkaar maakt. ‘Nee, ik zie dit soort werkzaamheden zeker niet als morele plicht. Ik kan het iedereen aanraden, want je krijgt er veel voor terug. Je bouwt contacten op en je krijgt veel waardering voor je werk. Mensen worden er vrolijk van. En het is gewoon leuk om zulke activiteiten samen met vrienden op te pakken.’

Steven Nijhof komt uit een echt hockeygezin. Vader, moeder, broer en zus waren en zijn ook actief binnen de club. Steven besteedt wekelijks vele uren van zijn vrije tijd aan De Meeuwen. Vijf, zes dagen per week is hij op de club te vinden. Elke maandag en dinsdag is hij ’s avonds uren in de weer met het trainen van meerdere jeugdteams, hij maakt de trainingsschema’s voor het nieuwe seizoen, plant wedstrijden en scheidrechters en neemt ook het wedstrijdsecretariaat voor zijn rekening. Wat doet Steven Nijhof niet? ‘Ik doe het graag voor de club. Het is hartstikke leuk om te doen.’

Maudy Hoekstra, die zelf bij de veteranen hockeyt, glundert als ze praat over al het werk dat de leden vrijwillig in De Meeuwen steken. ‘Mooi om die betrokkenheid te zien: leden van het veteranenteam, die altijd klaar staan om te fluiten of een training te geven, coaches die wekelijks op pad zijn en leden van de activiteitencommissie, die het familietoernooi, de kerstbingo en leuke activiteiten voor de jongste jeugd organiseren.’ Zonder iemand te kort te willen doen, is ze extra lovend over Steven Nijhof. ‘Hij regelt alles zó goed. Steven is een pareltje.’

Harry de Ridder

Sportverslaggever De Noordoostpolder. Medeorganisator Avond van de Sport. Lid regiegroep lokaal sport- en beweegakkoord gemeente Noordoostpolder.