De mannen van Vovem '90 gingen er weer met de regiobeker vandoor (Peter Abbes Fotografie).

Beker weer een prooi voor Vovem ’90

Voor het begin van dit seizoen hadden de mannen van Vovem ’90 vier doelstellingen geformuleerd. Een ervan was de regiobeker Noord in de polder houden. De Emmeloorders slaagden met vlag en wimpel: Flash Veendam werd met een 3-0 nederlaag terug naar Groningen gestuurd.

Vorig jaar was Vovem in de finale te sterk voor Flash Nieuwleusen. Zaterdag was Flash Veendam de tegenstander. Behalve de naam hebben de tweede opponenten nog een overeenkomst: beide teams waren op het moment van spelen van de bekerfinale regiokampioen en daardoor zeker van een plaats in de tweede divisie.

Vovem kon de borst natmaken, want de Veendammers waren op volle oorlogssterkte naar Wolvega afgereisd. Het team van trainer Bauke Houtsma kon echter moed putten uit een geweldige halve finale tegen AVC ’69 uit Akkrum, de kampioen van de derde divisie waarin Vovem ook uitkomt. Net als in de competitie (twee keer!) versloeg Vovem de kampioen in de halve finale van de beker.

Nerveus

Toch begonnen de Emmeloorders nerveus aan de wedstrijd. Vovem keek snel tegen een achterstand aan, maar halverwege de eerste set werd het pleit in Emmeloords voordeel beslecht. Goed en gericht serveren zette de passlijn van Flash onder druk. Het gevolg was, dat de Groningse aanvallers foutjes maakten en Vovem de set naar zich toetrok: 20-25.

De tweede set was spannender. De ploegen hielden elkaar in evenwicht, al had Flash Veendam het betere van het spel. De Groningers leken de set te pakken, maar Vovem bleef voor elk punt vechten. De cupfighters uit de polder kregen loon naar werken: 23-25 in Emmeloords voordeel.

Vovem begon slap aan de derde set en Flash leek hiervan te profiteren, maar doordrukken deed de kersverse kampioen niet. Onder luide aanmoedigingen van de talrijke meegereisde supporters kwam Vovem punt voor punt dichterbij. Het einde van de set was heel spannend, met winstkansen voor beide teams. Vovem trok aan het langste eind via een 29-31 setwinst.

Veerkracht

Een knappe prestatie van de mannen van Vovem. Ze kwamen in alle drie sets op achterstand, maar toonden veerkracht en namen zo voor het tweede seizoen op rij de beker mee naar huis. ‘Deze mannen zijn gewend finales te spelen. Ze zijn heel ervaren’, aldus trainer Bauke Houtsma. ‘Ze hebben  net dat beetje extra dat nodig is om de wedstrijd op beslissende momenten naar zich toe te trekken.’

Volgens Houtsma liep de service goed (‘Hebben we veel op getraind’), werden op het juiste moment de juiste spelers aangespeeld en gaven de vele aanhangers een zetje in de rug. In de competitie werd Vovem vierde en staat het nog op de reservelijst voor promotie. Ondertussen zijn er gesprekken met spelers, die mogelijk de selectie komen versterken. Houtsma: ‘Als die komen, heeft Vovem maar één opdracht: promoveren.’ Wellicht de dubbel?

Harry de Ridder

Sportverslaggever De Noordoostpolder. Medeorganisator Avond van de Sport. Lid regiegroep lokaal sport- en beweegakkoord gemeente Noordoostpolder.