Tess van Bentem uit Marknesse speelt de komende twee seizoenen bij de vrouwen van Feyenoord. Foto: Tom Bode.

Tess van Bentem: ‘Balafpakker, dat is een compliment’

Acht seizoenen lang verdedigde Tess van Bentem (20) de kleuren van PEC Zwolle. Over een paar weken start de voorbereiding op het nieuwe seizoen en is de middenvelder te vinden op Varkenoord, het trainingscomplex van Feyenoord. Het zal wennen zijn. ‘Het voelt gek, afscheid nemen van PEC Zwolle. Ik besef nog niet, dat ik echt weg ben.’

Helemaal niet raar, als je bedenkt dat ze bijna haar halve leven, vanaf groep acht, bij de nummer zes van de Azerion Vrouwen Eredivisie heeft gespeeld. Het was een mooi afscheid, inclusief cadeautjes. Er lag een aanbod voor contractverlenging. Toch koos Tess van Bentem voor een nieuw avontuur. ‘Ik had veel zin in een nieuwe uitdaging, een andere omgeving. Bij PEC Zwolle was alles heel vertrouwd. Soms is het goed uit je comfortzone te komen. Ik kan bij Feyenoord veel leren.’ Daarom ging ze na een telefoontje en een goed gesprek in op het aanbod van de Rotterdammers.

Tess van Bentem, opgegroeid aan de rand van de Noordoostpolder, kijkt met een louter positief gevoel terug op haar periode bij de PEC-vrouwen. ‘Ik heb het altijd leuk gehad en veel geleerd. Vanaf O14 ben ik doorgegroeid naar de eerste selectie. Afgelopen seizoen heb ik maar één wedstrijd gemist. Alle andere wedstrijden stond ik in de basis.’ PEC Zwolle eindigde keurig op de zesde plaats, net boven Feyenoord, dat pas sinds het seizoen 2021-2022 meedraait in de eredivisie. Binnen enkele jaren hoopt Feyenoord bij de vrouwen een rol van betekenis te spelen.

Twee seizoenen

‘Klopt, de club is nog heel erg in ontwikkeling’, zegt de kersverse aanwinst van Feyenoord, waar ze voor twee seizoenen tekende. ‘Ik hoop dat de goede jaren er snel komen. De ambitie is om steeds meer bovenin mee te draaien. Het zou mooi zijn als ik mijn aandeel kan leveren.’ Bij Feyenoord komt de hbo-student voeding en diëtetiek een oude bekende tegen. Jessica Torny verruilde begin dit jaar haar baan als assistent-bondscoach in voor die van trainer van Feyenoord. Zij kent Tess van Bentem van Oranje O20.

Het voelde meteen goed voor Van Bentem. ‘De visie van Feyenoord spreekt me aan en de faciliteiten zijn van een professioneel niveau. Ook over de plannen voor mij persoonlijk heb ik een goed gevoel. Het is de bedoeling, dat ik ook bij Feyenoord op 6 ga spelen. Ik zal me opnieuw als verdedigende middenvelder moeten bewijzen. Dat ik moet vechten voor mijn plek is goed voor me. Ik heb er veel zin in, alles is nieuw voor mij.’ Dat geldt ook voor de woonomgeving. Na twee jaar Zwolle verhuist Tess van Bentem naar Rotterdam.

Goede tussenstap

In Zwolle woonde ze samen met drie teamgenoten. ‘Ik weet nog niet wanneer ik verhuis, maar ik hoop zo snel mogelijk. Zwolle voelde voor mij als thuis, dus het zal wennen zijn. Zwolle was een goede tussenstap, dus het komt goed.’ Tess van Bentem kreeg louter positieve reacties op haar transfer. ‘Iedereen is enthousiast en blij voor mij.’ Haar ouders en zusje waren getuige van de officiële plichtplegingen in De Kuip. ‘De presentatie was groots geregeld. De medische keuring, het tekenen van het contract, de fotosessie, het interview met Feyenoord TV: heel leuk!’

Je zou het bijna vergeten, maar Tess van Bentem was vaste klant van de jeugdselecties van Oranje. Vorig jaar behoorde ze tot de selectie van Oranje O20, dat aan de WK in Costa Rica deelnam en daar heel goed presteerde. Dit seizoen werd ze twee keer geselecteerd voor Oranje O23, maar ze maakte geen minuten. ‘Dat is balen, want ik wil altijd spelen. Maar als ik niet speel, ga ik niet bij de pakken neerzitten.’ Dit jaar zijn er geen grote internationale toernooien voor landenteams, dus kan het vizier volledig op de nieuwe werkgever.

Tweede bal winnen

Tess van Bentem verheugt zich op het nieuwe seizoen. Ze hoopt, dat ze veel minuten kan maken op haar favoriete positie, die van nummer 6. ‘Ik heb ook op de backpositie gespeeld, maar de afgelopen seizoenen speelde ik bij PEC altijd op 6. Ik hou van lopen, van duels aangaan, de tweede bal winnen. Dat is denk ik een van mijn kwaliteiten. Ik kan er echt van genieten, van ballen afpakken. Ik vind het niet denigrerend als ik een balafpakker word genoemd. Dat is juist een compliment. Daar ga ik voor: ballen afpakken bij Feyenoord.’

Harry de Ridder

Sportverslaggever De Noordoostpolder. Medeorganisator Avond van de Sport. Lid regiegroep lokaal sport- en beweegakkoord gemeente Noordoostpolder.