JOGG-regisseur Bart Maljers (Carrefour) zet zich in voor een gezondere jeugd in de Noordoostpolder.

JOGG gemeente Noordoostpolder in actie voor gezondere jeugd

‘Ongezonde voeding, altijd en overal te koop, is de norm voor kinderen die in deze tijd opgroeien. Niet normaal’, vindt Bart Maljers, JOGG-regisseur van Carrefour Welzijnsgroep Noordoostpolder. Kinderen en jongeren laten opgroeien in een gezonde omgeving, dat is het doel van JOGG. In De Week voor de Gezonde Jeugd, van 12 tot en met 17 juni, blikken de samenwerkende partijen terug en vooruit en staan leuke, gezonde activiteiten gepland.

JOGG stond voor Jongeren Op Gezond Gewicht en staat nu voor Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst waarbij 212 gemeenten zijn aangesloten. Het is een samenwerkingsverband tussen lokaal bestuur, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven, dat zich richt op een gezonde leefstijl en leefomgeving voor kinderen en jongeren. De Noordoostpolder is sinds 2019 een JOGG-gemeente. ‘De beginperiode was moeilijk door corona’, zegt Maljers. ‘We zijn eigenlijk pas vanaf vorig jaar gestart met werken vanuit de JOGG-aanpak onder normale omstandigheden.’

Gedragsverandering

De Week voor de Gezonde Jeugd in de Noordoostpolder staat in het teken van vier activiteiten: de Gezonde(re) Avondvierdaagse, de Buitenspeeldag op 14 juni, een peuter- en kleutervierdaagse en een bijeenkomst voor afgevaardigden van scholen, kinderopvang en sportclubs, waarbij ambassadeur Herre Zonderland aansluit. Allemaal activiteiten, die moeten bijdragen aan gedragsverandering en het creëren van een betere omgeving. Gedragsverandering is moeilijk. Om die verandering te stimuleren is een gezondere omgeving nodig, die het maken van gezondere keuzes stimuleert.

Tijdens de Avondvierdaagse in Emmeloord krijgen de zeskilometerlopers komkommer, appel, tomaat en water. Op de Buitenspeeldag op zes locaties in de polder zorgt JOGG voor fruit en water en wordt in Emmelhage het freerunpark officieel geopend. Op de vierdaagse voor de allerkleinsten is het de bedoeling op de kinderopvang en thuis vier keer een kwartier te wandelen met de peuter of kleuter. Is dat echt nodig allemaal? Jazeker, want één op de acht kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 17 jaar kampt met overgewicht.

Diabetes type 2

‘Inactiviteit en te veel suiker kunnen leiden tot diabetes type 2, daar zijn we ons niet altijd van bewust’, aldus Bart Maljers. In Nederland lijden meer dan 1 miljoen mensen aan deze ziekte. JOGG richt zich vooral op preventie: hoe voorkom je dat kinderen ongezond opgroeien? In de Noordoostpolder lopen meerdere projecten: over gezonde voeding tijdens pauzes, meer bewegen tijdens de schooldag en workshops voor de kinderopvang om kinderen van nul tot twee jaar te laten bewegen. Verschillende voetbalclubs testen komende periode gezonde producten in hun kantine.

Het is maar een greep uit de vele activiteiten die JOGG Noordoostpolder onderneemt en die in korte tijd mooie resultaten heeft opgeleverd. Zo is de kantine van de korfballers uit Emmeloord de eerste ‘gezonde sportkantine’ van de Noordoostpolder en is op 14 juni het freerunpark officieel een feit. ‘Een mooi voorbeeld van hoe de gemeente bijdraagt aan het creëren van een gezonde omgeving, waar kinderen hun vrije tijd kunnen doorbrengen’, vindt Maljers. ‘Mooie speelplekken in de buurt motiveren kinderen.’

https://weekvoordegezondejeugd.nl/

Harry de Ridder

Sportverslaggever De Noordoostpolder. Medeorganisator Avond van de Sport. Lid regiegroep lokaal sport- en beweegakkoord gemeente Noordoostpolder.