© Harry de Ridder
Start to Run heeft een positieve impact. Bianca Knol (links), Anny Metz (midden) en Serge Bakker (tweede van rechts) verbaasden zichzelf.

Start to Run: van bankzitter naar hardloper

Start to Run is een groot succes in Nederland en België. Honderdduizenden hebben de looptraining gevolgd en het leeuwendeel blijft na de cursus actief als atleet. Oud-deelnemer Serge Bakker is het levende bewijs. ‘Tot drie jaar geleden had ik dertig jaar vrijwel niets aan sport gedaan. Dit weekeinde loop ik de halve marathon van Schoorl.’

Zijn vrouw gaf de Emmeloorder in maart 2020 op voor Start to Run bij AV NOP. Zelf deed ze ook mee. ‘In het begin was het lastig’, geeft Bakker toe. ‘Drie kilometer hardlopen in zeven weken: dat was voor mij een utopie. Ik zag het niet gebeuren, maar ik heb het ruimschoots gehaald.’ Al ging dat niet zonder slag of stoot. ‘De eerste trainingen waren voor mij heel zwaar. Het is leuk en gezellig, maar ik was zo verrekte moe elke keer. Ik wilde ook niet onderdoen voor mijn vrouw. Langzamerhand ging het steeds beter.’

Leeftijd maakt niet uit

Ina Stege en Hans Vis luisteren met plezier naar de woorden van Bakker. Stege en Vis zijn als trainer aan Start to Run verbonden en beginnen in maart aan hun achtste seizoen. Elk jaar melden zich 20 tot 25 beginners aan. Dit jaar hopen ze ook weer zoveel beginnende atleten te ontvangen. De leeftijd maakt niet uit en dat geldt ook voor je niveau. ‘Het doel is om mensen in beweging te krijgen’, aldus Ina Stege. ‘Iedereen bepaalt z’n eigen tempo.’ Zaterdag 4 maart start het nieuwe seizoen van Start to Run.

Behalve doorzettingsvermogen lijken vooral de goede begeleiding en het trainen in groepsverband de basis te vormen voor persoonlijk succes. Bianca Knol was naar eigen zeggen een echte bankzitter en is nu, tot haar eigen verbazing, bijna verslaafd aan hardlopen. Voor tien kilometer draait ze haar hand niet om. Ze loopt drie keer per week hard. ‘Ik was verbaasd, dat ik in zeven weken tijd drie kilometer kon hardlopen. Iedereen, die aan Start to Run meedoet, heeft die ervaring. Trainen in groepsverband stimuleert echt.’

Blessures voorkomen

De begeleiding van Stege en Vis bestaat ook uit het afremmen van te grote ambities. Zo stelde Serge Bakker op hun advies zijn debuut op de halve marathon enige tijd uit. Begin niet met drie keer in de week hardlopen en pak ook later voldoende rust tussen twee trainingen: kortom, bouw het rustig op. ‘We willen blessures voorkomen’, zegt Hans Vis. ‘Veel beginners lopen te hard van stapel. Wij willen ze juist langzaam laten wennen.’ Op de Start to Run-trainingen loop je rustig in, waarna je rek- en strekoefeningen doet. Een cooling down hoort er ook altijd bij.

AV NOP biedt ook extra trainingen op de donderdagavond aan. De club wil nieuwelingen in aanraking laten komen met andere recreanten. Het doel is tweeledig: het is een extra stimulans voor de beginners en de kans is groter dat ze clublid worden. ‘Het is een drietrapsraket’, zegt Ina Stege. ‘Als je de drie kilometer na zeven weken hebt voltooid, kun je ervoor kiezen om door te gaan voor de vijf kilometer en krijg je de kans aan een wedstrijd mee te doen. Daarna kun je lid worden.’ Meer dan de helft van de deelnemers aan Start to Run blijft bij de club hangen.

Fatsoenlijk de trap op

Start to Run heeft Serge Bakker veel opgeleverd. ‘Ten eerste kost het me een hoop tijd, ha, ha.’ Dan, serieus: ‘Ik heb veel sociale contacten opgedaan, zit lekkerder in mijn vel, kan weer fatsoenlijk de trap op en als ik stress ervaar, ga ik gewoon een stukje hardlopen.’ Door slechte knieën kon hij tientallen jaren weinig doen. Dacht hij. ‘Gek genoeg heb ik nu weinig last meer van mijn knieën. Ben ik heel blij mee.’ Bianca Knol heeft ook die ervaring. ‘Ik voel me echt fitter. Door het hardlopen kan ik mijn hoofd leegmaken en mijn werk opzij zetten.’

Knol kwam met Start to Run in aanraking door haar collega Anny Metz. Zij ervaart door hardlopen ook minder last van slijtage aan haar rug. ‘Het is nu beheersbaar.’ De inwoonster van Lemmer ging in 2021 de uitdaging aan, samen met collega Bianca Knol. ‘Daarvoor had ik geen minuut hardgelopen. Na een minuut ging ik al helemaal stuk.’ Ook Anny Metz voltooide in zeven weken tijd drie kilometer. Hardlopend.

Sportverslaggever De Noordoostpolder. Medeorganisator Avond van de Sport. Lid regiegroep lokaal sport- en beweegakkoord gemeente Noordoostpolder.

Meer informatie

Voor informatie en opgave:

www.hardlopen.nl/zoek-en-boek/19134-start-to-run/
en www.avnop.nl